Menu

Greenkeepers update november

Geplaatst: 05-11-2020

 

De eerste bomen hebben bijna hun blad verloren en de inlandse eiken zijn aan het verkleuren. De dagen worden korter en de nachten worden langer. Dus het gras gaat in de aankomende periode zich traag of niet herstellen. Hierom hebben wij besloten om vanaf maandag 16 november de winterregels te laten ingaan. Zie winterregels. 

Kijk voor u naar de golfbaan komt even naar de baanstatus op de website! Een verwittigde golfer is er twee waard.


Zorg dragen voor de baan (blijf pitchmarks herstellen!):

Om de baan tijdens de winterperiode in goede staat te houden vragen wij jullie :

  • Probeer de natte gebieden te vermijden.
  • Herstel altijd uw divots en pitchmarks!
  • Gebruik de paden waar er paden zijn.
  • Verboden met trolleys voorbij de touwen te rijden.

Teeinground:

Zoals u al heeft kunnen lezen bij het artikel 'winterregels': Vanaf maandag 16 november gaan de zomertees dicht tot in het voorjaar. De teemarkers komen te staan bij de PAR 3 & 4 holes op de oranje tees en bij de PAR5 holes op de oranje en witte tees. Het is ten strengste verboden om van de andere tees te spelen.

Trolley beleid:

Zoals u ook al heeft kunnen lezen bij het artikel 'winterregels': Vanaf maandag 16 november gaan we ook weer, zoals elk jaar, de draagtassen verplichten (of de noppenwinterbanden op alle soorten trolleys).

Wilt of kunt u niet dragen? Gebruik dan alleen de toegestane winterwielen die bij uw kar passen. 
Probeer tijdens de winterperiode ook minder clubs mee te nemen zodat het gewicht van uw draagtas of trolley minder wordt. Minder gewicht wil ook zeggen dat u de grond minder verdicht.

Nog een tip voor in de toekomst: Is uw accu aan vervanging toe denk dan eens aan een lithiumbatterij, deze accu's zijn veel lichter t.o.v. de huidige accu's.

Vlaggen op de winterpositie:

Zoals altijd stellen we het op prijs dat alle leden graag op de zomergreens willen spelen. Maar als het zo druk blijft, en de baangesteldheid staat het niet toe,  zullen we af en toe enkele greens moeten sluiten om deze greens een beetje adem ruimte te geven. Wij hopen dat u zich realiseert, dat als de vlag op de winterpositie staat, dat dit voor het welzijn van de baan is, en dat wij ervoor moeten zorgen dat we in het voorjaar weer een mooie baan hebben.

Vorst of rijp:

Wat is rijp? Ik denk dat de meeste van ons weten wat rijp is . Het is het bevriezen van dauw op het blad.

Waarom mogen wij dan niet spelen op de green bij vorst of rijp?

Aangezien dat het blad voor meer dan 85% uit water bestaat, bevriest het ook en bij contact door mens of machine zal de celwand breken en scheuren. Zo breekt het celmembraam en verkleurt en sterft de plant. En het kan lang duren wanneer deze schade is hersteld.

Maar waarom mogen we niet spelen als de rijp is verdwenen?
Golf greens hebben een veel lagere "maaihoogte" en dus minder isolatie tegen de kou. Ook bevatten greens op zandbasis (die goed gedraineerd zijn) minder vocht. Door deze combinatie kunnen ze dieper bevriezen dan de rest van de golfbaan, waardoor het langer duurt om te ontdooien. Elke progressieve vorst zonder dooi gaat de vorst dieper in de bodem.

De meeste fysieke schade wordt toegebracht aan de fijne grasmat tijdens de dooiperiode, wanneer de greens vanaf het oppervlak aan het opwarmen zijn in de zon. De rijp is verdwenen, maar er blijft nog ijs in de wortelzone. Het oppervlak wordt te zacht en nat, maar net eronder kan het nog steeds  bevroren zijn, waardoor je bewortelingsschade kunt oplopen als u over de green loopt.

Als de vlag dagenlang op een green blijft staan ​​wanneer het bevroren is, zal de slijtage zich concentreren rond de pinpositie die niet kan worden verplaatst, wat resulteert in langdurige uitdunning van het gras in de winter.
Als de rijp is verdwenen, controleert de greenkeeper de greens regelmatig, als de green volledig is ontdooit zal de vlag terug op de zomergreen komen te staan
We zijn ons ervan bewust dat spelen op “vlaggen op de winterpositie” en winterse tee-posities niet de beste manier is om van uw golf te genieten, maar dit wordt op prijs gesteld aangezien we ernaar streven de baan te beschermen tijdens koude of natte winterperiodes, zodat de baan er op de lange termijn van profiteert in het hoogseizoen.

Bedankt voor het lezen, uw medewerking en uw begrip. Nog veel golf plezier .

De greenkeepers.

Onze sponsoren

Gasten / Baan
Club
Academy
Horeca