Menu

3e update (30 maart) coronavirus en Golf Midden-Brabant

Geplaatst: 30-03-2020

Beste speelgerechtigden en leden van de vereniging,

Wij wensen allereerst, namens alle bovengenoemde partijen, iedereen voor komende tijd veel goeds toe. Blijf gezond en pas goed op jezelf en elkaar! Hopelijk kunnen we elkaar zo snel mogelijk weer begroeten onder goede en gezonde omstandigheden.

Het coronavirus hakt er zwaar in. Daar kunnen we niet omheen. Het werd zondag 15 maart ook duidelijk dat daardoor voor heel wat golfers hun hobby even op de pauzestand is komen te staan. De overheid besliste om tot en met in ieder geval zondag 6 april o.a. alle sportclubs, sportaccommodaties en horecagelegenheden te sluiten. Daar vallen ook alle golfbanen en clubs onder. Lees hier deze berichtgeving.

Sporten is gezond

De reacties stroomden snel binnen bij heel wat banen, clubs én de NGF. Buiten sporten (of bewegen) wordt aangeraden, maar dat geldt niet voor een rondje golf? Na wat lobbywerk van o.a. de NVG en de NGF kregen we met zijn allen alsnog een 'nee' te horen.

Ook wij van Golf Midden-Brabant en Boshuys klein Utrecht hebben op advies van het RIVM, de NVG, de NGF en PGA besloten om toen per direct alles te sluiten. Voor wat betreft de sluiting van de Golfbaan en oefenfaciliteiten, daar hebben wij natuurlijk gemengde gevoelens bij: juist golfen is een sport waarbij je op ruime afstand van elkaar, in de open lucht, heerlijk je hoofd leeg kunt maken en je zorgen van vandaag even kunt vergeten.

Is dit besluit gewenst? Nee..... Te begrijpen? Absoluut.....

Elk sociaal contact is deze en misschien de volgende weken (?) ten sterkste af te raden. Een virus heeft niet veel nodig om zich te verspreiden. Het is die verspreiding die we moeten stoppen zodat onze ziekenhuizen alle patiënten nog op een humane manier kunnen behandelen. Veel duidelijker kun je de huidige crisis niet omschrijven. En toch reageren veel mensen vol ongeloof. Het bewijst nog maar eens hoe we altijd eerst emotioneel reageren (ze nemen onze hobby af) en daarna pas rationeel.

Natuurlijk worden er misschien soms andere beslissingen genomen, dan waar wij voor zouden hebben gekozen, maar men neemt een beslissing en dan staan wij er achter. Zeker in deze tijd. Wij hopen dat jij dit ook wilt doen.

Beslissingen nemen, heeft consequenties. Zeker voor ons allemaal. De overheid probeert ons te helpen met verschillende noodmaatregelen, maar uiteindelijk zal het coronavirus en de gevolgen hiervan, ons allemaal veel pijn doen en ook veel geld kosten.

In deze periode moeten we echter solidair zijn. Solidair met onze kwetsbare medemens, binnen en buiten de club. Zij worden het hardst getroffen door een coronabesmetting. Maar bovenal solidair met onze zorg- en hulpverleners. Zij zijn de mensen die ons helpen bij besmetting. 24 uur per dag, 7 dagen in de week.

Jij bent mede verantwoordelijk voor het behoud van onze golfbanen

De golfbanen zullen het de komende weken behoorlijk moeilijk krijgen. Gras wacht niet tot de coronacrisis voorbij is. Verzekeringen wachten niet op corona. Lonen wachten niet op corona. Alle golfbanen doen hun uiterste best om de golfbanen te onderhouden zodat er weer volop gegolfd kan worden na deze crisis. Maar dat onderhoud kost geld… handenvol geld.

Vorige week hebben de NGF en NVG met ons en andere clubs en banen een inventarisatie gemaakt waarbij de financiële gevolgen in kaart zijn gebracht. Voor golf in Nederland bedraagt de schade tot 6 april +/- 10 miljoen en iedere maand daarna tussen de 20 en 25 miljoen. In totaal zijn er 275 clubs en banen in Nederland. Dus ook voor onze baan zijn de financiële gevolgen groot. Middels een brief in de bijlage van deze mailing richten ook de NGF, NVG, PGA en NGA zich tot jullie en alle golfers. Klik hier voor de brief: Brief van de NGF, NVG, PGA en de NGA.pdf.

Op dit moment zijn de totale financiële gevolgen nauwelijks te overzien. De Horeca en de Academy missen direct hun dagelijkse omzet, de exploitant heeft wel is waar zijn speelrechten reeds ontvangen maar mist ook de greenfee opbrengsten en zijn indirecte opbrengsten uit de horeca en de lesgelden. De vereniging heeft nog de minste financiële gevolgen. De overheid heeft gelukkig behoorlijke steunmaatregelen genomen maar de totale impact is nog zeer onzeker. Op dit moment is de solidariteit van ons allen zeer gewenst.

Vanuit de NGF en van collega golfclubs horen we de vraag van golfers hoe er gehandeld wordt met de reeds betaalde speelrechten en contributies. Hulde aan jullie , leden van Midden Brabant, want deze opmerking hebben we gelukkig slechts van een enkeling gehoord. Alhoewel deze opmerking vanuit eigen perspectief wel te begrijpen is vragen we op dit moment toch van iedereen geduld en solidariteit. Samen moeten we er voor zorgen dat we allemaal lichamelijk en financieel gezond blijven."

Toon als trouwe speelgerechtigde en clublid dat je elke beslissing van de baan en club apprecieert en. Het is crisis, en we hebben iedereen en elkaar nodig.

Wat betekent de tijdelijke sluiting van Golf Midden-Brabant voor ons allemaal?

  1. Zowel Golf Midden-Brabant als Boshuys klein Utrecht zijn minimaal gesloten tot 6 april 2020.
  2. Dinsdagavond 31 maart horen we van de overheid wat er na 6 april staat te gebeuren.
    Misschien mag de golfbaan open (zonder of met horeca), misschien niet...
  3. In de nieuwsbrief van april (wordt aanstaande donderdag 2 april verstuurd) brengen we jullie op de hoogte van de beslissing van 31 maart en wat de gevolgen voor de golfwereld zijn. Houd aanstaande nieuwsbrief dus goed in de gaten!
  4. Wij hopen dat je ons wilt steunen en ons even de tijd gunt om te kijken en af te wachten wat de financiële consequenties zullen zijn. We weten bijv. ook nog niet wanneer we daadwerkelijk op kunnen starten en dus open gaan. Voorlopig zijn we gesloten t/m 6 april, maar het zou zomaar kunnen dat we noodgedwongen langer moeten sluiten. We gaan er vanuit dat jij, als echt Midden-Brabantse golfer, onze enige tijd gunt.
  5. Ruim 5 man greenkeeping probeert, ondanks alles, het volledige terrein op niveau te houden. Zie o.a. hier op onze website of facebookpagina prachtige foto's van de Golfbaan genomen door onze hoofdgreenkeeper Koen.
  6. Het voltallige receptie personeel zit wel thuis m.u.v. Debbie en met name Dirk nog de nodige uren maken. Ook de secretaresse van de vereniging, Elly, werkt op dit moment veelal vanuit huis.
  7. Tientallen vrijwilligers zijn eveneens noodgedwongen thuis, terwijl ook zij het liefst op Midden-Brabant zouden zijn.
  8. Net als ook de golfpro's. De geboekte golflessen zullen de pro's, zodra we weer open kunnen, in overleg opnieuw inplannen.
  9. Alle wedstrijden zijn tot nader order gecanceld. In overleg met de wedstrijdcommissie zullen we bepalen of en zo ja welke wedstrijden in de loop van het jaar ingehaald worden.

Niemand van ons heeft dit op geen enkele wijze voorzien. We strijden nu in heel Nederland om met z'n allen op een verantwoorde wijze door deze periode te komen. Pas goed op jezelf en elkaar!

Natuurlijk kun je voor eventuele vragen/opmerkingen aangaande exploitant van de golfbaan altijd terecht bij info@golfclubmiddenbrabant.nl of zaken aangaande de vereniging bij secretariaat@golfclubmiddenbrabant.nl

Met vriendelijke groet en tot golfs,

De directie van Golf & Countryclub Midden-Brabant
Het bestuur van Golfclub Midden-Brabant
De pro's van Golfacademy Midden-Brabant
De directie van Boshuys klein Utrecht

Onze sponsoren

Golfbaan Midden-Brabant op Leadingcourses.com
Gasten / Baan
Club
Academy
Horeca