Menu

Nieuws

vanaf woensdag 15 nov. 2023 WINTER(S) PROTOCOL (+ tarieven)

Geplaatst: 01-11-2023

Vanaf woensdag 15 november 2023 tot medio maart 2024 gelden verplicht onderstaande WINTER(S) PROTOCOL (+ wintertarieven voor gastspelers & introducees). 

Eerst nog even een belangrijke...TIP! Check a.u.b. altijd: (1) voordat je thuis vertrekt naar de baan, (2) voordat je aanmeldt en (3) voordat je start:

(1) De online baanstatus hier of op de homepage (scroll/swipe daar naar beneden);
(2) Het informatiebord buiten richting de entree van het clubhuis, waar je altijd langs komt;
(3) Het prikbord binnen in entreehal clubhuis, waar je ook met jouw pasje aanmeldt en startbewijs in ontvangst neemt.

 


uitleg: plaatselijk 'winter(S) protocol'

Zie ook infobord en prikbord. Het 'winter(s) protocol' bestaat uit tijdelijke- of voor langere tijd geldende plaatselijke regels, die verband houden met de toestand van de baan/ondergrond. Dit is niet perse afhankelijk van 'winters' weer. Uit de afgelopen jaren blijkt dat deze regels meestal medio november worden verplicht.

Het 'winter(s) protocol' is er natuurlijk niet om jullie te pesten, maar een weldoordachte keuze en visie. Namelijk o.a. vanwege het beschermen van de grond, bodem en grasmat in de periode 'buiten het golfseizoen' wanneer het gras niet meer groeit (= bij temperaturen onder de 8 à 10 graden).
Zodra het golfseizoen weer begint en dus in het voorjaar de baan + grasmat weer in bloei komen, is er bijna nergens op de baan een herstelperiode nodig. Ofwel de baan is dan, na afschaffing van winterregels, direct bespeelbaar in 'normale' baanomstandigheden + topconditie relatief gezien voor de tijd van het jaar. Hier profiteren uiteindelijk jullie, de leden en golfers, dus het meeste van. Want dan is de baan + grasmat, tijdens het golfseizoen, zo lang- en in de best mogelijke conditie te bespelen!


Permanent | plaatselijk 'winter(S) protocol'


1. DRAAGTASSEN 
OF EEN TROLLEY MET ‘NOPPEN-WINTERBANDEN’:
Mocht je niet willen of kunnen dragen met een draagtas, zorg dan voor 'noppen-winterbandjes' op alle wielen van jouw trolley/golfkar. Eventueel zijn bij onze receptie trolley's met 'noppen-winterbanden' te reserveren en te huur à €5,-.
Hierbij, om eventuele discussie te voorkomen, extra toelichting en dus de regels m.b.t. 'noppen-winterbandjes':
Op alle wielen dienen dus 'noppen-winterbanden' te zitten. Dus ook op evt.  3e/4e (kleinere) wielen:
Tegenwoordig voor vele merken, soorten, formaten, wielen en dus trolleys, zijn er speciale 'opzet-setjes' of zelfs complete wielen (met spaken/velg) met noppen-winterbanden op de markt. De bekendste universele zijn deze Hedge Hog noppen-winterbanden. Deze passen op diverse soorten trolley's en zijn verkrijgbaar in de meest voorkomende maten in diameter van 10 of 12 inch. Deze zijn ook te koop bij onze receptie.
Maar zo zijn er op de markt ook voor bijv. het bekende trolleymerk 'Clicgear', met bekende trolleysoorten zoals bijv. de '2.0- en de 3.0 versie' met 3 wielen, zijn speciale Clicgear noppen-winterbanden aan te schaffen. 
Heb jij een ander merk- of soort trolley en passen bijv. de universele winterbanden niet? 
'Google' dan eens met zoektermen zoals bijvoorbeeld: het 'merk' van jouw trolley en daarbij ook de termen zoals 'hedge hog' en/of 'winterbanden' / 'winterwielen'. Vaak krijg je dan wel de juiste winterbanden geschikt voor jouw trolley/golfkarretje gevonden. Dit geldt ook voor de elektrische trolleys. 


2. WINTER-TEEBOXEN:

De teemarkers staan op één en dezelfde plaats. Deze plaatsen worden kaal geslagen. Deze kaal gespeelde stukken worden dan in het voorjaar weer ingezaaid. Reden: beter 1 kaal gespeeld gebiedje per teebox, dan de gehele teeing-ground in het voorjaar te moeten herstellen. Op alle holes zijn dat de Oranje tees, o.a. vanwege: nat/droog, maairoute voorjaar, looproute ernaar toe, ed. Vanaf deze oranje tees is de baan ook qualifying (mits de vlaggen op de greens staan). Op deze holes mag u ook vanaf de Witte tees spelen i.p.v. oranje, dan is de baan niet-qualifying. Ook te spelen vanaf Witte tees, holes: 3, 5, 6, 8, 10, 12, 14, 16 en 17.


tijdelijke / wisselend | plaatselijk 'winter(S) protocol'


3. PLAATSEN (of OPTEEËN):
Wij adviseren om op de fairways overal en altijd te plaatsen of op te teeën. Zie hier of op prikbord in entreehal, meer informatie, uitleg en de exacte + officiële regel die van toepassing is. Deze regel is alleen van kracht als naast publicatie van deze Regel op het mededelingenbord (binnen) ook op het mededelingenbord buiten bij de ingang is aangegeven dat de Winterregel 'plaatsen' van toepassing is.

De Plaatselijke Regel voor plaatsen kan uitsluitend gelden in de periode van 1 november tot 1 april. Bovendien zou o.a. het aantal uitgeslagen plaggen (divots) aanzienlijk moeten verminderen, want zoals bekend groeit er niets en dus ook geen gras 'buiten het golfseizoen' en zo proberen we samen de baan in de 'winterperiode' een beetje te sparen!


4. VLAGGEN OP WINTERPOSITIE:

De vlaggen staan bij ons in de winterperiode ook 'gewoon' op de greens! Tenzij er vorst/rijp in de grond zit of vanwege te drassige ondergrond/toplaag. Ter info:

  • Dan staan de vlaggen op de winterpositie in speciale grotere wintercups (voor de green).
    Dit is dus niet op een speciaal gemaaide winter-green o.i.d. Dit is een bewuste keuze en visie omdat wij er namelijk altijd naar streven, mits de weergoden + temperaturen en dus baanomstandigheden het toelaten, om de vlaggen 'gewoon' zo snel en zo vaak als mogelijk op de reguliere greens te zetten. En dan blijkt in de praktijk en over het algemeen, dat op deze manier het spelplezier het grootst is.
  • Wij adviseren om dan de bal binnen 1 stoklengte vanaf deze wintercup op te rapen.
  • De baan is dan tijdelijk niet-qualifying (of mogelijk één baanlus).
  • De vlaggen kunnen in de loop van de dag en tot uiterlijk +/- 13:00 uur, allemaal of deels, worden teruggezet door de greenkeepers. Let op: dit kan dus ook in een (club)wedstrijd voor komen.


5. HANDICARTS VIA WINTERROUTE of in uiterst geval (DEELS)VERBODEN:
Bij vorst/rijp of te natte ondergrond, zijn handicarts verboden in de baan. Wanneer er geen vorst/rijp in de grond zit of te natte ondergrond is, mag men via de winterroute rijden. Ter info:

  • Dit is verplicht rijden via alleen: paden en semi-roughs van elke hole middels GPS.
  • De fairways en rough zijn verboden, naast natuurlijk te allen tijde: teeboxen, (voor)greens, waterkant, bunkerkanten/randen, etc.Waarom is er een 'winter(S) protocol'?

Niels Dokkuma werkt als agronoom voor de NGF. Een agronoom is een teelttechnicus/landbouwkundige en houdt zich bezig met duurzaam onderhoud en beheer van golfbanen. Tevens is hij meermaals bij ons op de Golfbaan geweest om te leren van methodes & technieken die wij op het gebied van verduurzaming al jarenlang toepassen, maar bovenal ook om ons in dit traject te ondersteunen en adviseren.
 
Bekijk hieronder 2 video's met uitleg:

 

Waarom de 'noppen-winterbanden'?

Bekijk snel deze video met uitleg over het nu van deze noppen-winterbanden.

 

waarom soms vlaggen op winterpositie

Veel golfers vragen zich misschien af waarom de vlag op de winterpostitie geplaatst wordt of waarom de golfbaan gesloten is in de winter. In deze video legt Niels uit hoe dat precies zit. In beide gevallen is het niet om de golfer te pesten maar voor behoud van de baan en een betere kwaliteit van de greens vanaf het voorjaar. Lees hier meer over Niels en zijn vakgebied en bekijk de video hieronder!

 

Onze sponsoren

Gasten / Baan
Club
Academy
Horeca