Menu

Ze worden weer in heel Nederland gespot: De eikenprocessierups

Geplaatst: 16-06-2021

Ook dit jaar zijn ze helaas weer in heel Nederland te vinden. Vast al wel op het nieuws gehoord en voorbij zien komen.

Dus ook bij ons zijn er enkele  gespot... Daar ontkomen we niet aan, net als elke andere golfbaan, bosgebied, wandel/fietsroute etc. etc.. Geen zorgen, bij ons zitten ze niet meer dan in elkander bosgebied. Maar wij gaan wel, SPECIAAL VOOR JULLIE: 'DE GOLFERS', langs enkele drukkere punten in de baan, zoals bijv. aantal paden, de E.P.R. BIOLOGISCH bestrijden met o.a. aaltjes en bloemmengsels. 

Biologische bestrijding met  o.a. aaltjes & bloemmengesels door bevordering biodiversiteit

De beste manier om de eikenprocessierups te bestrijden is door biodiversiteit te bevorderen, waardoor natuurlijke vijanden een plaag van de eikenprocessierups voorkomen. Dit is een proces dat overlast blijvend bestrijdt, maar neemt uw probleem op korte termijn niet weg. 

De minst invasieve en meest gerichte manier om de eikenprocessierups te bestrijden is door de rupsen in contact te brengen met aaltjes, een van nature in de bodem voorkomende nematode. Deze nematoden - die alleen kunnen overleven in een gastheer - veroorzaken een darminfectie die ervoor zorgt dat de eikenprocessierups stopt met vreten en binnen 5 tot 10 dagen sterft.

Het sterke punt van de bestrijding met aaltjes is dat we ze vroeg in het seizoen op de besmette bomen kunnen uitzetten; nog voordat de aaltjes een risico vormen voor de rupsen van andere vlinders. Aaltjes zijn overigens niet schadelijk voor andere insecten, dieren en mensen. Het bespuiten van besmette bomen kan alleen als de weersomstandigheden ideaal zijn. 

Zo ondervinden uiteindelijk, zowel jullie als de natuur, op een verantwoorde manier het minste last van! Met als einddoel voor jullie natuurlijk de kans op bijv. uitslag en jeuk etc. reduceren! In bosgebied is algehele bestrijding en dus totale verdwijning een utopie en onmogelijk. 

video: biologische bestrijding tegen de E.P.R. met o.a. aaltjes op onze baan

Do. 17 juni zijn we gestart met de bestrijding Eiken Processie Rups. Bloemmengsels zaaien hebben we de afgelopen tijd al gedaan op meerdere plaatsen!

Methode van biologische en verantwoorde bestrijding met o.a. aaltjes bij ons op de baan.

Mocht je toch een keer iets van uitslag en/of jeuk krijgen?


Tips & Informatie

Zie o.a. afbeelding hieronder en hier: https://processierups.nu/  tips en info wat je kan doen. Helemaal onderaan deze webpagina nog een affiche met meer tips en een goede + handige website!

De belangrijkste tip: Probeer niet te schuilen onder een eikenboom i.v.m. de brandhaartjes

Hierbij eerst de bewegende en jeukende beelden van deze beestjes:zorgplicht E.P.R.

 


nog Meer info en tips....

Zie o.a. hier en hieronder, nog meer info en tips tegen- en over de eikenprocessierups!

.

Onze sponsoren

Gasten / Baan
Club
Academy
Horeca