Menu

Koen's Greenkeepers Blog januari 2021

Geplaatst: 06-01-2021

2020 is ten einde en het is een moeilijk jaar geweest voor ons allemaal.
2020 is een jaar dat we niet snel zullen vergeten. Ik ben er echt van overtuigd dat we in 2021 het tij zullen keren tegen de pandemie. Aangezien wij een ongelooflijke inspanning doen om hier tegen te vechten. We zullen echter zeker geduldig en ten alle tijden waakzaam moeten zijn. We kunnen en moeten allemaal een steentje bijdragen en dit zal ons helpen om ons door deze ongekende tijd heen te helpen. Bij deze willen de greenkeepers jullie een gelukkig, veel golfplezier en een goede gezondheid wensen in 2021!!!

In de tekst hieronder zal ik iets vertellen over de kraaienschade op hole 1 en een update van de golfbaan:

Deze rouwvlieg legt zijn eieren in de viltlaag van overjarige grassen of in uitwerpselen van dieren. Dit is het tweede jaar dat we op deze hole last hebben van de rouwvlieg. Het zijn kleine larven (engerlingen) van ongeveer 1 a 2 cm groot, heeft een zwarte kop en een iets lichter gekleurd lichaam en komt in grote aantallen voor onder de grasmat. De larve vreten aan de grasspruiten.

Momenteel kunnen we de larven niet bestrijden. Er zijn geen insecticides meer toegelaten in Nederland om dit probleem op te lossen. Maar dit willen wij ook niet. Omdat insecticides meer organismes doden, dan alleen de engerlingen. In het groeiseizoen bij een grondtemperatuur van minimaal 10C. kunnen we spuiten met aaltjes. Of hopen dat er andere natuurlijke predatoren deze larven komen opruimen zoals spreeuwen, loopkevers en kortschildkevers.

Momenteel ruimen we de kraaienschade op en herstellen deze plekken met graszaad en een mix van zand en compost.
De jagers schieten nu af en toe op de kraaien.
Bij aanhoudende vorst is het mogelijk dat een deel van de larven de winter niet doorkomen.


Update van de greens en tees:

Greens

  • Ziekte:  op verschillende greens is er winterfusarium actief of actief geweest. De ziektedruk is momenteel onder controle. We spuiten regelmatig met een mix van citroenzuur en ijzersulfaat om de ziektedruk te remmen.
  • Maaihoogte: 6 mm
  • Bezanden:  bij goede weersomstandigheden proben we in deze periode 1 x per maand lichtjes te bezanden.
  • Bemesting: momenteel krijgen de greens geen voedingstoffen meer. Af en toe krijgen ze een beetje ijzersulfaat. Ijzersulfaat hard het gras af, krijgt een groene kleur en remt de groei van mos af.

Tees & foregreens

  • Ziekte: winterfusarium
  • Bezanden: de wintertees worden regelmatig lichtjes bezand met puur zand .
  • Bemesten: Ijzersulfaat
  • Beluchten: bij droog weer worden de tees en foregreens belucht met een slitter of met de aercore.

In de maand januari gaan we met een extern adviseur een meerjarenplan en beheersplan maken om de fairways beter bespeelbaar te houden in de natte periodes. Later in het jaar zal ik hier meer overschrijven in mijn blog.

Onze sponsoren

Golfbaan Midden-Brabant op Leadingcourses.com
Gasten / Baan
Club
Academy
Horeca