Menu

Koen's Greenkeepers Blog februari 2021

Geplaatst: 19-02-2021

In mijn vorige blog had ik medegedeeld dat ik iets meer ging vertellen over de verbeteringswerken op hole 9 & 10. De laatste gesprekken met de uitvoerende firma's zijn bijna afgerond.

Wanneer zullen de werkzaamheden starten?

Het probleem waar we nu meezitten is dat het eerst min. 2 weken droog moet zijn. Het grondwater en hangwater moet gezakt zijn. Want grondbewerkingen doen onder natte omstandigheden is slecht voor de doorlaatbaarheid en de grondstructuur.

Hoe gaan de werkzaamheden verlopen?

 1. Eerst gaan we de fairways verticuteren en het vrijgekomen materiaal afvoeren.
 2. De sloot links van hole 9 en links van hole 16 gaan we uitdiepen. Met de vrijgekomen grond gaan we een heuvel creëren in de roughzone van hole 16.
 3. Op de laagste punten van de fairways gaan we catch basins.
 4. In de laagtes rond de afvoerputten gaan we een sterdrainage aanleggen die uitkomen in de catch basins. Al deze sleuven worden afgevuld met drainagezand om zo de verticale drainage te verhogen. Het water dat in de bassins komen worden afgevoerd naar de sloten van hole 9 & 16.
      

 5. Dwars op deze sleuven gaan we met de vibrosandmaster extra verticale zandsleuven maken die aansluiten op de drainage sleuven. De vibrosandmaster doet 3 bewerkingen in 1 werkgang. De schutfrees gaat de bodem tot ongeveer 25 cm decompacteren. Trillende kouterbladen openen de sleuven van de schutbeluchter en injecteerd zand in deze sleuven tot op een diepte van 15-20cm met een breedte van 2 -3 cm. Door de achterste wielen en achterrol aan de machine worden de sleuven lichtjes aangedrukt. 6. Na deze bewerking wordt de grasmat afgesleept en eventueel gaan we de fairway nog extra bezanden.
 7. Om de verdichtingen weg te werken worden de fairways nogmaals belucht met de vertidrain met vaste pennen tot een diepte van +/- 30 cm.
   

 8. Als laatste bewerking zullen de fairways en rough zones tussen de holes doorgezaaid worden met de gewenste grassoorten.

Plan van de werkzaamheden (klik op de afbeelding op een grotere weergave te zien):


De vijver aan het begin van hole 10 gaan we vergroten en uitdiepen. Met deze vrijgekomen grond gaan we het begin van deze hole ophogen en extra draineren.

Ik hoop dat we na al deze werkzaamheden beloond kunnen worden, deze verbeteringswerken zullen op termijn een positieve bijdrage leveren en zal sluiting van deze holes sterk verminderen. Als we starten aan deze werkzaamheden zullen hole 8 en 16 gedeeltelijk dicht zijn en hole 9 & 10 zijn dan helemaal gesloten. Duur van de werkzaamheden zal ongeveer 10 werkdagen zijn als de weergoden meewerken. Na de werken zullen jullie als golfers en wij als greenkeepers er nog enkele weken last van hebben. Wij rekenen op jullie begrip en medewerking.

En nu hopen dat de volgende gezegde uitkomt: “Na regen komt zonneschijn”.

Onze sponsoren

Gasten / Baan
Club
Academy
Horeca