Menu

Koen's Greenkeepers Blog aug/sept 2021

Geplaatst: 20-08-2021

Het is even geleden dat we nog eens een kort verslag hebben geschreven over het onderhoud van onze golfbaan. We hebben tot op heden een heel mooi golfseizoen achter de rug. Wij zijn de weergoden dankbaar met deze ideale weersomstandigheden. Op tijd regen en zonneschijn doet het gras goed groeien. Het bodemleven zet het organisch gebonden stikstof om in opneembare stikstof (mineralisatie). Daarmee is stikstof bepalend voor de vegetatieve ofwel de bovengrondse groei van het gras . Dus veel gras groei en dikke rough.

Er zijn ook een paar nadelen aan bij deze weersomstandigheden. Door de vele regen zijn de greens zachter waardoor er meer pitch marks zijn. Maar een aantal golfers vergeten deze nl. te herstellen. Soms lijken de greens wel op een maanlandschap. Dus bij deze wil ik nu nog eens uitleggen hoe je een pitch mark moet herstellen.

Video: https://youtu.be/DUQncoVFrwU

We naderen het einde van de zomer en dit wil zeggen dat er aankomende periode verschillende werkzaamheden op de baan zullen plaats vinden waar u last kunt van hebben tijdens uw golfspel. Dus hou de baanstatus of de website goed in het oog.

Iedereen die regelmatig sport kent het belang van rust en herstel . En dit is bij gras ook zo. In de aankomende periode gaan we de verschillende baanonderdelen beluchten , verticuteren ,bezanden en doorzaaien. Met deze onderhoudsmaatregelen willen wij er voor zorgen dat de ziektedruk minimaal is en dat we de densiteit van het gras behouden en  de wortellengte en densiteit vergroot in de aankomende herfstperiode.

Ik hoop echt dat jullie als golfers waardering hebben voor deze werkzaamheden . Het maakt deel uit van een holistische benadering van grasmatbeheer. Veel  van deze benaderingen van golfbaanbeheer is gericht op het beperken van verstoringen zowel voor de golfer als voor het gras.

Langs deze weg wil ik ook mijn team bedanken voor het ongelooflijk harde werk en toewijding die ze elke dag geven. De inzet die dit team elke dag tonen ,is een lust voor het oog.

 

Welke werkzaamheden zullen er plaats vinden?:


Greens:
 • Beluchten met holle pennen
 • Bezanden met zand en wormencompost
 • Doorzaaien met 100% roodzwenk
 • Bemesten met een wintermeststof

Hinder: Tijdens deze bewerkingen zullen de vlaggen op de foregreens staan.

                Max. 10 dagen last van deze bewerking

 

Tees en foregreens:
 • Verticuteren
 • Opvegen van het vrijgekomen materiaal
 • Bezanden met zand en groencompost
 • Doorzaaien met engels raaigras, veldbeemd en roodzwenkgras
 • Bemesten met een wintermeststof

Hinder: Tijdens deze werkzaamheden zal u van de fairway moeten afslaan.

Bij het verticuteren van de foregreens zult u de green niet kunnen aanspelen. Bal oprapen   en verder gaan naar de volgende hole.

 

Fairways:
 • Verticuteren
 • Opvegen van het vrijgekomen materiaal
 • Kale plakken doorzaaien met een fairwaymengsel

Hinder: Tijdens deze werkzaamheden zullen er 1 of 2 fairways gesloten zijn.

Alle werkzaamheden zullen gebeuren bij goed weer !!!

 

Sloten en vijvers:

Maaien van het riet en de sloten lichtjes uitdiepen .

Hinder: de hole waar er werkzaamheden zijn kunnen tijdelijk ingekort worden.

 

Onze sponsoren

Gasten / Baan
Club
Academy
Horeca