Menu

Greenkeepersupdate oktober 2021

Geplaatst: 20-10-2021

Greenkeeper: Michel Elderkamp

Michel Elderkamp
heeft ons verlaten na 20 jaar dienst en dat is ongelooflijk jammer. Hij gaat zijn carrière verder zetten in de voetbalwereld als greenkeeper bij Willem II. Langs deze weg willen wij als team kenbaar maken dat wij een mooie tijd hebben gehad. Wij hebben onze samenwerking als bijzonder prettig ervaren. Als team hebben we samen mooie resultaten geboekt. Michel bedankt voor jouw tomeloze inzet, begrip, wijsheid, humor… daar hebben wij als team van genoten. Dank je wel. We gaan je oprecht missen en wij wensen je veel succes en voldoening bij de volgende stap in jouw carrière.


Update onderhoud:

Het echte golfseizoen loopt op zijn einde. We hebben een zeer druk jaar gehad. Het waren ideale groeiomstandigheden, waardoor we meer hebben moeten maaien tov. de voorgaande jaren. Bij deze wil ik mijn team nogmaals bedanken voor de ongelooflijke inzet. Een bepaalde periode (6 weken) hebben we de golfbaan maar met 3 greenkeepers en 2 weekendkrachten onderhouden. Door deze omstandigheden hebben we bepaalde onderhoudsmaatregelen niet kunnen uitvoeren of hebben we een bemesting gift moeten overslaan. Dit hebben we vooral kunnen terug zien op bepaalde tees . Hiervoor onze excuses. Door de hoge speeldruk op de tees en het minder herstelvermogen van de grasmat zijn we genoodzaakt om de wintertees vroeger open te doen t.o.v. voorbijgaande jaren. Datum wordt later bekend gemaakt.
Voor je naar de golfbaan komt moet je eerst de baanstatus op de website raadplegen. Dan kom je zeker niet voor verassingen staan als je op de golfbaan arriveert. Momenteel hebben we al enkele touwen geplaatst op de baan. Deze touwen hebben we geplaats om zo te voorkomen dat je door de natte gebieden rijdt met jouw trolley of handicart. Deze maatregel geldt voor iedereen!

Door de natte omstandigheden zijn er weer veel te veel pitchmarks die niet hersteld worden door eigen leden en greenfeeërs. Gelieve deze schade te herstellen zodat de golfers achter je ook een vlakke green hebben!


Green update:

- Maaihoogte: momenteel 5 mm
- Maaifrequentie: momenteel 2*/week
- Ziektedruk: dollar spot is momenteel gestopt, winterfusarium moeten we in het oog houden bij deze  weeromstandigheden.

De greens hebben we  dit seizoen in redelijk conditie kunnen houden. We hebben wel last gehad van dollarspot ,waardoor de schade op sommige greens nog zichtbaar is. De greens hebben we afgelopen najaar   al 2* doorgezaaid met de gewenste grassen. Het herstel gaat traag maar het komt allemaal goed.

Bezanden van de greens: om de 2 weken in deze periode. Topdress materiaal in de groeiperiode bestaat uit zand gemengd met wormencompost en vanaf de maand oktober tot ongeveer maart bezanden we alleen met puur zand. Meestal bezanden we voor een regenbui zodat het zand mooi tussen de grasplant komt te liggen. Het doel van bezanden is om de gaatjes van de dollarspot op te vullen = gelijk speeloppervlak, viltbestrijding, drogere toplaag.

Beluchten: in de groeiperiode om de 2 a 3 weken. Diepte van de beluchting is max. 5 cm. Doel van het beluchten: betere infiltratie = drogere toplaag, wortelontwikkeling, uitwisseling van Co2 en zuurstof en viltafbraak.

Maandelijkse toepassing van bevochtigingsmiddel (wetting agent) om een consistente vocht verdeling in de bodem te handhaven.

Bij ziektedruk of periodiek spuiten we biostimulanten. Biostimulanten gebruiken we om de grasplant te versterken. Deze producten hebben meestal een natuurlijke oorsprong die de groei en weerstand van het gras positief beïnvloeden. Met als doel minder grasziektes of- druk. Bij het toedien van een plaag of schade zien we een sneller herstel.

Afgelopen speelseizoen hebben we de greens 1 x gespoten met een fungiciden om zo de grote druk van de dollarspot te onderdrukken.

Zo heb ik jullie een duidelijk beeld kunnen geven hoe een green in grote lijnen wordt onderhouden.

Hartelijk dank voor de tijd die je hebt genomen om de update van deze nieuwsbrief te lezen. Zoals altijd kun je bij mij terecht met jouw vraag of extra uitleg.

De greenkeepers

Onze sponsoren

Gasten / Baan
Club
Academy
Horeca