Menu

Greenkeepersblog November 2022

Geplaatst: 02-11-2022

Najaar

Wauw, wat een najaar! September koud en nat en oktober was droger en warmer. De hoge temperaturen van de maand oktober zijn positief voor het herstel van de droogte plekken en de schade van de engerlingen. Deze zones zijn langzaam aan het dicht groeien. Niet alle plekken zullen hersteld voor de winter. Afgelopen periode hebben we de maaihoogte van de fairways en semi rough verhoogd. Dit om de jonge grasplantjes te beschermen en de kans te geven om zich te ontwikkelen. Voor de hogere handicappers had dat een voordeel zodat ze gemakkelijker onder de bal konden.

Vorige week zijn er 9 fairways belucht met een vertidrain door een externe firma. Deze fairways hadden veel last van verdichting. Door de verdichting gedeeltelijk op te heffen proberen we een gezondere plant te krijgen. De beworteling, gasuitwisseling en infiltratie zal verbeteren.

 

De andere fairways gaan we de aankomende periode zelf doen. Tijdens deze werkzaamheden zal er weer een fairway afgesloten zijn.

Ziektedruk

Het mooie herfstweer van afgelopen periode heeft wel enkele nadelen voor de gezondheid van de grasplant. Met de hoge nachttemperaturen en veel dauw is de kans groter op een uitbraak van winterfusarium en dollarspot. Op de schaduwgreens is het winterfusarium al actief. De komende periode zullen we ons ziekteresistentieprogramma op de greens blijven uitvoeren, zodat ze in goede speelcondities blijven. In dit programma spuiten wij vooral zeewier, niet pesticideproducten die de natuurlijke afweer van de plant bevorderen zoals salicyl- en jasmijnzuur. Bij grote ziektedruk zullen we eerst proberen met ijzersulfaat te spuiten. Ijzersulfaat remt de ziekte af en maakt te grasplant tijdelijk sterker. Door de zouten in dit product droogt hij de toplaag tijdelijk een beetje uit.

Als de groeiomstandigheden van het gras zo goed als stilliggen gaan we eens proberen om met een anti- dauwprogramma de dauwvorming te voorkomen, waardoor hopelijk de ziektesporen zich niet gemakkelijk kunnen verspreiden. En als laatste redmiddel kunnen we nog altijd een pesticide inzetten. Maar dit willen we niet zo snel gebruiken. Het blijft vergif voor mens, dier en milieu.

Wintercondities

Wintergolf zie ik als niet-golfende hoofdgreenkeeper een geweldige kans voor jullie om u slagvaardigheid aan te scherpen. Dus in deze periode moet je eigenlijk niet qualifying kunnen lopen, maar toch heb je altijd wel golfers die dat wel belangrijk vinden. Spelen in deze periode gaat over herhalingen en je swing los te houden en niet om je handicap te verbeteren. Als je van een oranje teebox afslaat beleef je de baan ook anders. Nu kan je misschien wel een birdie maken!

Andere beperkingen die gelden voor u als golfer in de aankomende wintermaanden:

 • (Noppen)Winterbanden op de trolleys of anders de golftas op de rug!
 • Als de handicarts toegestaan zijn volg dan de aangegeven winterroute (straks GPS)!
 • Volg de instructies die zijn aangegeven op het informatiebord!
 • Lees de baanstatus voor dat u naar de golfbaan komt!
 • Loop niet achter de touwen met uw trolley!
 • Herstel pitchmarks en divots op de golfbaan!

Bekijk de onderstaande video eens:

Greenkeeperswedstrijd

Bij deze willen de greenkeepers de golfers bedanken voor de massale opkomst voor onze jaarlijkse greenkeeperswedstrijd 96 deelnemers. Eerst waren de weersvoorspellingen slecht maar op de dag zelf is er geen druppel gevallen. Na de prijsuitreiking heeft het Boshuys klein Utrecht ons verwend met een heerlijk buffet. Wij als greenkeepersteam hebben van deze dag genoten en hopen jullie volgend jaar terug te zien.

Update baancondities

Greens:

 • Maaihoogte: 5.5 mm
 • Maaifrequentie: 2/ week
 • Bezanden: 2/ maand
 • Ziektedruk: winterfusarium, een beetje dollarspot en take all patch
 • Beluchten: 1/maand als het weer het toelaat (slitten of prikken)


Dank u wel voor het lezen van onze blog en tot gauw op de baan.

De greenkeepers

Onze sponsoren

Golfbaan Midden-Brabant op Leadingcourses.com
Gasten / Baan
Club
Academy
Horeca