Menu

Fusarium of Sneeuwschimmel?

Geplaatst: 04-12-2021

Wat is het?

Fusarium Patch is een schimmelziekte die gebieden met fijn gras aantast wanneer de lokale omstandigheden bevorderlijk zijn voor het organisme om actief te worden.

Heb ik het?

Fusarium Patch is een van de meest voorkomende ziekten die wordt aangetroffen bij het aanvallen van fijn gras in de herfst en winter. Poa Annua (straatgras) is de meest gevoelige soort. De eerste tekenen van activiteit van Fusarium Patch zijn kleine bruine of strokleurige vlekjes. Als de aanval agressief wordt, zullen de vlekken overgaan in grotere vlekken, vaak met een donkerrode of oranje of roze omtrek naar het getroffen gebied. Men kan zien dat in sommige plekken nog gras staat. Dit zijn meestal de goede grassoorten.

Als ik het heb, hoe probeer ik het dan onder controle te krijgen?

Omdat Fusarium Patch een schimmelziekte is, wordt hij niet graag blootgesteld aan ultraviolet licht(zonnig weer). Als het helder zonnig en winderig weer is kan de aanval geremd worden op een natuurlijke wijze. De meest waarschijnlijke tijd waarop deze ziekte optreedt, is echter de vochtige herfstmaanden, aangezien zonneschijn meestal schaars is.

Als de activiteit groot is spuit ik een mix van ijzersulfaat en zwavel of salycilzuur en een bacteriepreparaat. Voor de laatste mix moet de bodemtemperatuur min. 8C zijn.
Fungicides passen we niet toe, omdat er geen fungicides zijn die echt werken in de winter.

Hoe probeer ik dit in de toekomst te voorkomen?

De omgeving van de green en culturele praktijken zijn van grote invloed op het voorkomen van Fusarium Patch. Zoals eerder aangegeven is de vochtige herfstperiode de meest waarschijnlijke periode voor significante activiteit van de ziekte.

We verwijderen waar mogelijk dauw van de grasmat en laten geen bladeren op het greenoppervlak liggen. We zorgen ervoor dat voldoende licht de grasmat bereikt, aangezien weinig licht gunstig is voor het gedijen van schimmelziekten. De hoeveelheid organisch materiaal die zich aan het oppervlak ophoopt proberen we zo laag mogelijk te houden door regelmatig te bezanden. Het organisch materiaal of vilt houdt vocht vast. Vocht in de wortelzone is essentieel, maar aan de oppervlakte zorgt dit voor problemen. Deze acties zullen ook helpen om de hoeveelheid mos, die soms in de winter voorkomt, te verminderen.
In de toekomst moeten we kiezen voor grassoorten die minder gevoelig zijn voor schimmelziektes.

Hoe schade herstellen?

In de winter gaan we de greens regelmatig blijven bezanden als het weer het toelaat om zo de oneffenheden weg te werken en de toplaag droog te houden. In het voorjaar gaan we de greens doorzaaien en bezanden met een mix van compost en zand. Dan hopen we op goed weer, zodat de greens weer snel dicht komen te staan met de gewenste grassoorten.

Onze sponsoren

Gasten / Baan
Club
Academy
Horeca