Menu

Bodembeluchting = Gezonde Greens

Geplaatst: 03-09-2020

van de greenkeepers

Op maandag 24 aug 2020 zijn alle greens van onze golfbaan bewerkt met holle pennen. Ik weet als hoofdgreenkeeper dat beluchten van de greens de meest storende onderhoudsactiviteit is maar ook een van de belangrijkste. Een goede beluchting zorgt voor een gezonde groeiomgeving voor de grasmat. Een gezonde omgeving is erg belangrijk als we kijken naar de spanningen waaraan een green wordt blootgesteld: verkeer van golfers en machines, maaihoogte en frequentie, ziekte en plagen, teweinig licht en lucht, …

Maar de green is ook het belangrijkste gebied op de golfbaan voor de golfer. Dus beluchten is een belangrijke mechanische bewerking voor de greens.
Video beluchten

Het is essentieel dat er elk jaar regelmatig belucht wordt om de gezonde grasplant te behouden. Met beluchten willen we organisch materiaal verwijderen . Een te hoog organisch stofgehalte in de bodem kan op lange termijn schadelijk zijn voor de gezondheid van de grasplant. We moeten zien dat de toplaag van de green niet hoger komt dan 4 a 5% . Door een tehoog organisch stofgehalte in de toplaag zal de graskwaliteit achteruitgaan. Omdat de wortels te weinig zuurstof krijgen. De plant moet dan extra inspanningen doen om gezond te blijven en daarom beluchten we de greens regelmatig met holle of solide pennen en bezanden we de greens regelmatig. Door regelmatig te bezanden verlagen we het organisch stofgehalte in de toplaag en krijgen we een sneller en harder speeloppervlak.

       

Mijn enige doel is om u jaar in jaar uit zo goed mogelijke greens te geven. Onthoud dat beluchten en bezanden  een noodzakelijk kwaad is en dat essentieel is voor de greens op korte en lange termijn en de gezondste greens beginnen en eindigen in de wortelzone. Onthoud alsjeblief dat we een levend, ademend ding onderhouden.

Het hele Midden Brabant team en vooral ik willen jullie bedanken voor het begrip en geduld tijdens deze werkzaamheden.

Hoe beluchten ze op golfclub Midden Brabant?

  • Eerst bezanden van de greens met puur zand.
  • Beluchten met de Maredo kooien. Holle pennen met een diameter van 6 mm.
      
  • Greens worden afgeblazen en proppen worden opgeruimd.
  • Greens worden doorgezaaid met een spiking rol . De greens worden doorgezaaid met 100% roodzwenkgras van Barenbrug.
           
  • Zaad en zaad wordt ingeveegd met een dubbele borstel achter de bunkerrake.

 .

Update:


Green:

  • Maaihoogte: 5 mm
  • Ziektedruk:
    • Dollarspot:
      Is op de greens momenteel onder controle. We hebben afgelopen zomer 1 keer moeten ingrijpen met een pesticide om zo de dollarspot minder actief te maken.
    • Take all patch:
      Op enkele greens hebben we last van Take all patch. Vooral op green 7 , 12 en 13. Take allm patch is een bodemschimmel die altijd aanwezig is in de bodem maar die actief wordt bij een bepaalde pH schommelingen. We zien de ziekte vooral actief worden als we veel beregenen. Na nader laboonderzoek blijkt de pH van het water van 7,1 naar 7,9 is gestegen. Dus nu probeer ik de pH in de toplaag te laten dalen door deze greens te bemesten met zuurwerkende meststoffen. Deze ziekte vat vooral de struisgrassen in de greens en laat het roodzwenkgras staan. Dus na het beluchten van de greens gaan we deze plekken extra doorzaaien met roodzwenkgras. En nu hopen dat deze plekken nog herstellen voor de winter.
    • Eind september / begin oktober wil ik de greens voor de laatste keer doorzaaien.
    • Bezanden gaan we blijven doen zolang het weer het toelaat. Maar de frequentie zal wel verminderen. Bezanden is afhankelijk van de groeisnelheid.
  •  Bemesting:  We blijven de green voeden zolang dat de plant voeding vraagt met vloeibare meststoffen.

 

Tees: 

  • Maaihoogte: 12 mm

  • Ziekte: dollarspot en tijdens de warme vochtige periode in augustus hadden sommige tees last van zomerfusarium.

  • Verticuteren & doorzaaien: De tees worden in de maand september geverticuteerd en doorgezaaid met 100% engels raaigras.

  • Divots worden elke week hersteld met een samenstelling van zand en compost en graszaad.

 

Fairways: 

  • Maaihoogte: 15mm

  • Ziekte: dollarspot, drypatch en schade van engerlingen. Sommige gebieden hebben last van engerlingen. Engerlingen zijn de larve kevers. Op onze golfbaan hebben we momenteel last van de larve van de mei en rozenkever.
    Bij schade door kraaien worden deze plekken hesteld met een mengeling van compost en zand en graszaad. Gelieve door deze gebieden niet te rijden met uw golf kar of trolley!

  • Verticuteren en doorzaaien: In week 38 bij goed weer gaan we de fcairways verticuteren door een extern bedrijf. Na deze bewerking ga ik de kale plekken doorzaaien met een fairwaymengsel. Hole 9 & 10 willen we bij goed weer hol beluchten om zo te zien welke maatregel het best werkt om vilt te bestrijden . Het hol beluchten kan doorgaan in een andere week. Als deze bewerkingen doorgaan zullen er verschillende fairways gesloten . Hou dus goed de website en baanstatus in het oog !

 

Extra werkzaamheden: 

  • In de loop van september of oktober zullen de vijverpartijen en sloten uitgemaaid worden . Als deze werkzaamheden plaats vinden zal een fairway gedeeltelijk gesloten zijn voor de veiligheid van de greenkeepers en de kraanmachinist!

  • De laagte voor de gele, blauwe en witte tee van hole 11 zal de toplaag afgegraven worden en bedekt worden met heideplagsel.

  • Volgend jaar willen naast hole 11 terug een akkermengsel inzaaien om zo de biodiversiteit op de golfbaan te verhogen.

  • Op hole 16 is eind augustus een gedeelte van de roughzones terug opnieuw ingezaaid met zwenkgrassen en wilde peen. Deze zones hebben last gehad van de droogte en de engerlingen. Nu hopen we dat we volgend jaar terug een mooi rough zone hebben op hole 16. Na het inzaaien wordt gebied afgezet . Wij vragen en verplichten jullie om dit gebied niet te betreden!

 

Wij bedanken jullie om ons artikel te lezen. Veel golfplezier nog en geniet nog van de aankomende herfstdagen.

De greenkeepers

Onze sponsoren

Golfbaan Midden-Brabant op Leadingcourses.com
Gasten / Baan
Club
Academy
Horeca