Menu

Bericht van de greenkeepers: update over de baan (oktober)

Geplaatst: 30-09-2020

Wij heten u weer welkom in de oktober blog van de greenkeepers. Sinds vorige week is het weer voor het gras verbeterd en zijn de eerste bladeren van de bomen gevallen. De zomer is gedaan en de herfst is begonnen. Deze periode kan ook mooi zijn om te golfen laagstaande zon, mooie herfstkleuren, paddenstoelen, mist, dauw dus geniet van uw golfspel de aanstaande periode.

  

  

Zie onze social media pagina's voor veel meer mooie foto's (klik hieronder):

FACEBOOK       &       INSTAGRAM

In de maand september hebben we de fairways flink aangepakt. We hebben namelijk alle fairways geverticuteerd. We hebben gedeeltelijk de vilt verwijderd uit de grasmat en afgevoerd. Deze werkzaamheden hebben in totaal 3 dagen geduurd waardoor er enkele holes zijn afgesloten geweest.

Wij willen jullie bedanken voor het begrip tijdens deze werkzaamheden. Ik moet toegeven dat de werkzaamheden goed zijn verlopen alleen de hitte tijdens deze periode heeft op sommige plaatsen toch een beetje schade gemaakt.

Na deze bewerking hebben de ergste fairways lichtjes bemest met een korrelmest en de andere fairways hebben vloeibare meststof gekregen. Begin oktober gaan we de slechte plekken op de fairways nog doorzaaien met en mengsel van engels raaigras en roodzwenkgras . Tijdens deze doorzaaiwerkzaamheden zal er altijd een fairway gesloten zijn.

Update greens:

Ziektes:

 • Dollarspot is momenteel gestopt en niet actief.
 • Take all patch: nog altijd actief. Deze plekken gaan we in oktober doorzaaien.

Maaihoogte: 5 mm

Bezanden: om de 2 weken een lichte bezanding

Bemesting: Krijgt regelmatig nog een beetje voedingstoffen. De green krijgt momenteel vloeibare stikstof, kalium en silicium. Deze vloeibare meststof worden aangevuld met zeewier en ijzerchelaat.

Doorzaaien & beluchten: In de maand oktober gaan we de greens beluchten met solide pennen met een diamamet van 9 mm en een lengte van 10 cm. Na het beluchten gaan we de greens doorzaaien met roodzwenkgras. Na het doorzaaien bezanden we de greens en slepen het zand in de gaatjes. De gaatjes zullen niet afgevuld worden. Na de kieming van het gras gaan we de gaatjes afvullen. Tijdens het doorzaaien strooien we op de green ook nog gedroogd zeewier.

De voordelen van zeewier:

 • Verbetert vestiging van de grasplanten
 • Stimuleert de wortelontwikkeling
 • Verbeterde opname van voedingselementen
 • Verbeterd bodemstructuur en bladgroei
 • Helpt de grasplant zich aan te passen aan en te overleven in stressvolle omgevingsfactoren zoals droogte, hitte, vorst, zout
 • Bevat antioxidanten ( vitaminen en pigmenten) die de plant vitaal houden

Tijdens deze werkzaamheden zullen er misschien meerdere greens gesloten zijn. Dus kijk altijd op de baanstatus voor u thuis vertrekt. Deze werkzaamheden gaan alleen door bij droog weer.

Doorzaaien kale plekken rond de greens : in de loop van de maand oktober gaan we de kale plekken rond de greens uitvlakken met een combinatie van compost en zand, beluchten en doorzaaien. Nu hopen dat we  tegen het voorjaar meer gras hebben rond sommige greens. Dus vragen wij bij deze dat u zo min mogelijk door deze zones wil lopen. Gebruik de paden rond de greens en NIET de heuvels. Doen jullie dit NIET dan zullen er touwen rond de greens komen!!!

Pitchmarks op de greens:

Regelmatig krijgen wij kritiek van  golfers dat de pitchmarks niet hersteld worden. Helaas is een pitchmark inherent onderdeel van het spel. Als u de pitchmark op de juiste manier hersteld wordt de impact minimaal.

Hoe komt dat er zoveel ballmarks zijn?

 • In de droge zomermaanden hebben we veel moeten beregenen waardoor de greens iets zachter zijn in de top.
 • Veel meer speelrondjes t.o.v. de voorbije jaren.
 • We hebben te maken met betere golfers en die slaan nu eenmaal meer pitchmarks.

Wat is de juiste manier om een pitchmark te herstellen?

Of bekijk deze video:

Het verschil:

Linkse foto: pitchmark die nooit is hersteld!!!

Middelste foto: pitchmarks die redelijk is hersteld.

Laatste foto: goed gerepareerd pitchmark na een kleine week is de schade weg.

Ballmarks zijn een inherent onderdeel van golf en de etiquette van het spel is altijd geweest dat elke golfer verantwoordelijk is voor het repareren van zijn eigen merkteken. Onthoud dat een goed gerepareerde ballmark sneller geneest en beter geneest. Herstel uw merk op de juiste manier. Als je tijd hebt, repareer dan nog een of twee op dezelfde manier. Als je speelpartner (s) dit nalaten, herinner hen er dan aan om het goed te doen!

Onze sponsoren

Gasten
Club
Academy
Horeca