Menu

Mentorsysteem

Mentorsysteem

Als een nieuw lid zich definitief aanmeldt dan verstrekt de receptie dat lid een welkomstpakket.
Er zijn pakketten voor volwassen leden met een handicap, volwassen leden zonder handicap en jeugdleden. Voor jeugdleden wordt de introductie geregeld door de Jeugdcommissie.
De volwassen nieuwe leden beschikken met het pakket over alle relevante informatie waarmee ze snel hun weg kunnen vinden.
In het pakket wordt onder meer uitgelegd wat de mentor voor hem of haar kan betekenen en hoe ze zich kunnen aanmelden voor een mentor. Dit kan door een mail te sturen aan de regel en handicapcommissie (regel-handicap@golfclubmiddenbrabant.nl) Voor een deelnemer aan het Stappenplan is een mentor verplicht.
Na aanmelding wijst de R&H na overleg een mentor toe. De deelnemer wordt toegevoegd aan de digitale mentorenlijst. Deze lijst is toegankelijk voor alle leden. Zodra de begeleiding is afgerond wordt na ruim een jaar de deelnemer van de lijst afgevoerd. 

Waar bestaat de begeleiding van een mentor uit?

  • Nieuw lid met een handicap.

Afhankelijk van de keuze die het nieuwe lid heeft gemaakt bestaat dit programma in elk geval uit een welkomstgesprek om snel wegwijs te kunnen worden. Denk hierbij aan alle aspecten van de baan, de vereniging, de wedstrijdkalender en de algemene huisregels (Reilen en Zeilen). Belangrijk is ook het nieuwe lid te wijzen op de manier waarop we bij Midden-Brabant omgaan met de Etiquette. Een goed handvat daarbij is ons Gedragsreglement.

  • Nieuw lid zonder handicap.

Een nieuw lid zonder handicap zal doorgaans deel gaan nemen aan Stappenplan 1 en 2. Een mentor is dan verplicht. Onderstaand wordt aangegeven wat de rol is van de mentor bij Stap 1 en 2. Meer informatie kun je vinden in de Lesboekjes Stap 1 en 2, de brochure Welkom in Golf en het Protocol voor beginnende golfers stap 1 en 2.

Stap 1. Stap 1 leidt op tot NGF-Baanpermissie. Vaak begint de mentor met een kennismakingsgesprek waarin de mentor zijn rol toelicht en de eerste vragen kan beantwoorden over de baan etc. zoals dat ook gebeurt bij een nieuw lid met een handicap. De taak van de mentor in Stap 1 is vooral de kandidaat voor te bereiden op de juiste toepassing van de Gedragsregels (veiligheid, niet hinderen andere spelers, zorg voor de baan en tempo in de baan).

De taak van de pro is de deelnemer in de eerste plaats de golftechniek aan te leren en toch ook om hem/haar wegwijs te maken in de beginselen van de Gedragsregels. Na 6 lessen waarvan 1 baanles geeft de pro aan dat de deelnemer klaar is voor een ronde met de mentor. De mentor beoordeelt of de kandidaat veilig speelt, anderen niet hindert, goede zorg pleegt voor de baan en het tempo van de baan aanhoudt. Als dit laatste niet meteen lukt is het verstandig om naast ‘doorlaten’ vooral ook te leren de bal tijdig op te rapen zodat in elk geval het tempo van de baan wordt aangehouden. Als de deelnemer dit goed uitvoert kan hij in Stap 2 verder golfervaring opdoen. Dat is de gedachte achter het Stappenplan – zo snel mogelijk wennen aan de grote baan maar wel met zorg en respect voor de andere spelers en de baan.

Als de mentor vindt dat de Gedragsregels voldoende worden uitgevoerd tekent hij/zij dat aan in het Lesboekje van Stap 1. Dat kan het beste door te noteren: ‘Advies aan de pro: NGF-Baanpermissie’.

Als de mentor vindt dat de Gedragsregels nog onvoldoende worden toegepast dan noteert hij/zij: ‘Advies aan de pro: Nog geen NGF-Baanpermissie’, met vermelding van de reden (bijvoorbeeld gevaarlijk spel of tempo in de baan).

In dat geval volgt een overleg tussen mentor en pro waarin de mogelijkheden voor een vervolg worden besproken. Dat kan zijn nog een ronde met de pro of mentor of ‘baanpermissie Midden-Brabant’. In het laatste geval wordt op een nader te bepalen tijdstip in Stap 2 pas de NGF-Baanpermissie verstrekt. De Pro beslist steeds na overleg met de mentor.

Hoe komt het lesboekje met het advies bij de pro? De mentor deponeert het boekje in de kast onder het prikbord (vakje Stappenplannen). De pro controleert het kastje elke dag.

Regelles en NGF-Regelexamen zoveel mogelijk in Stap 1

In Stap 2 mag de kandidaat 2 maanden onbeperkt golfen en qualifying kaarten spelen. Deze kaarten kunnen alleen worden verwerkt als de kandidaat het NGF-regelexamen heeft behaald. Het is daarom belangrijk dat de kandidaat zich in een vroeg stadium opgeeft voor het NGF-Regelexamen. Dit kan op de lijst op het prikbord. Aan het Regelexamen gaat een regelles vooraf. Deze regelles wordt gegeven op een regelparcours dat is uitgezet op de 9-holes baan. De kandidaat kan zich hiervoor inschrijven op de lijsten op het prikbord. De kandidaat kan ervoor kiezen om de regelles de maand voorafgaand aan het examen te volgen.

Stap 2. Bij Stap 2 is het doel: WHS-Handicap. Zodra de deelnemer beschikt over NGF-Baanpermissie ontvangt hij/zij van de receptie een mailbericht met daarin het NGF-nummer en een barcodenummer. Daarmee kan in de app Golf.nl de digitale NGF-pas met Baanpermissie worden opgehaald. Als de deelnemer eerder het NGF-Regelexamen heeft behaald dan kan hij/zij ook de scores van de gespeelde rondes invoeren.  

De rol van de mentor in Stap 2 is vooral vraagbaak te zijn voor de deelnemer en hulp bij de aanscherping van de Gedragsregels. Hiervoor speelt de mentor minimaal 1 ronde van 9 holes met de deelnemer.

top

Onze sponsoren

Gasten / Baan
Club
Academy
Horeca