Menu

Nieuws

Strokeplay: Waarom wordt de bruto score soms aangepast?

Geplaatst: 11-07-2022

Als je deelneemt aan een Strokeplay wedstrijd, bijvoorbeeld American Strokeplay, zal je soms achteraf zien dat de bruto score die je hebt gemaakt op de website wordt aangepast.

- Hoe komt dat? En heeft dat gevolgen voor de uitslag van de wedstrijd of het verloop van de competitie?
Het aanpassen van de bruto score (het totaal van de genoteerde slagen) wordt gedaan door het geautomatiseerde handicapsysteem in opdracht van de NGF. De bedoeling ervan is heel hoge uitslagen niet mee te laten tellen (aftoppen) in het handicapsysteem. Dit om grote schommelingen in jouw handicap te voorkomen. 

- Welke slagen tellen niet mee?
De aftopping begint bij jouw persoonlijke par +2. Alle slagen daarboven worden in het systeem niet meer meegeteld. Een voorbeeld: Jouw playing handicap is 18. Je krijgt dus op elke hole een slag. Op hole 1 (par 4) moet je een 9 noteren.
Jouw persoonlijke par op die hole is 4+1=5. Het handicapsysteem noteert maximaal jouw persoonlijke par +2. Dus een 7.
Dat is gelijk aan de score die je op jouw kaart invult als je geen punten meer kan halen in een stableford wedstrijd.
Voor het handicapsysteem vervallen dus de slagen 8 en 9.


- Heeft dit alles gevolgen voor de uitslag van de wedstrijd?
Nee! Bij de uitslag van een American Strokeplay wedstrijd bijvoorbeeld wordt in de uitslag jouw netto score vastgelegd. Dus totaal aantal genoteerde slagen minus jouw playing handicap.
Deze score heb je ook in het vakje linksonder op jouw scorecard genoteerd.
Deze score blijft ook gedurende het hele seizoen staan. Zodat aan het eind van het seizoen de speler met het laagste totaal van netto scores de winnaar wordt.

- Er zijn dus twee administraties: een handicap administratie en een wedstrijd administratie
Deze functioneren naast elkaar. Wees dus niet verbaasd als je ziet dat bij een strokeplay wedstrijd jouw bruto score wordt aangepast. Voor de wedstrijd krijg je die slagen zeker niet cadeau. Jouw uitslag blijft echt ongewijzigd. De kans is wel kleiner dat je een grote sprong omhoog maakt met jouw handicap.

Regel- en Handicap Commissie
Wedstrijdcommissie

Onze sponsoren

Gasten / Baan
Club
Academy
Horeca