Menu

Greenkeepersblog December 2021

Geplaatst: 01-12-2021

De bladeren zijn bijna allemaal van de bomen , de dagen worden allemaal korter, natter en kouder en de winter staat voor de deur. De laatste maand van 2021 is aangebroken om te golfen op onze golfbaan.


Bedrijfsuitje met het greenkeepersteam

Een tijdje terug hebben de greenkeepers samen met de directie (Joep) en onze oude collega Michel een uitstapje gedaan naar de stad Rotterdam.

Eerst hebben de greenkeepers die dag ballen geraapt en de greens gesweept op de golfbaan. Rond de klok van 09.00 u zijn we vertrokken richting het westen van Nederland.

Eerst hebben we een bezoek gebracht aan de grasmat van Feynoord. Hier hebben we rondleiding gekregen door de greenkeeper Erwin Beltman (@e.beltman). Hij heeft ons alles uitgelegd hoe de grasmat wordt onderhouden: zoals doorzaaien, hoe en met welke machine dat ze maaien, bemesting, veldverwarming, belijning, belichting,…

NOTE:
Erwin zorgt al voor het 7e jaar op rij voor de beste grasmat van de Eredivisie! Bronnen: VVCS (de belangenorganisatie voor betaald voetballers) & Het AD.

Na de rondleiding hebben we geluncht in de brasserie van het stadium.

Rond de klok van 14u zijn we richting het water gegaan. Daar hebben we een watertaxi genomen en hebben we een rondvaart gedaan door de haven en door de stad Rotterdam. Nooit verwacht dat er zoveel te zien was in en rond Rotterdam.

Na 90 min. op de boot te zitten hebben we de fiets gepakt bij de SS Rotterdam boot en hebben we onder deskundige begeleiding van Marc Verheijen een fietstocht gedaan door de binnenstad van Rotterdam. Hij is een van de stadsarchitecten van de stad Rotterdam en heeft ons alles verteld over de verschillende bouwstijlen in deze stad aan het water. Een aanrader om eens te doen.

Om deze bijzondere dag gepast af te sluiten hebben we na afloop heerlijk gegeten op de SS Rotterdam boot in Rotterdam. Onder genot van een heerlijke maaltijd viel er genoeg na te praten over de informatieve en sportieve dag .

Joep bedankt voor het bedrijfsuitje namens het greenkeepersteam.


Fusarium of sneeuwschimmel (Microdochium Nivale)

Wat is het?

Fusarium Patch is een schimmelziekte die gebieden met fijn gras aantast wanneer de lokale omstandigheden bevorderlijk zijn voor het organisme om actief te worden.

Heb ik het?

Fusarium Patch is een van de meest voorkomende ziekten die wordt aangetroffen bij het aanvallen van fijn gras in de herfst en winter. Poa Annua (straatgras) is de meest gevoelige soort. De eerste tekenen van activiteit van Fusarium Patch zijn kleine bruine of strokleurige vlekjes. Als de aanval agressief wordt, zullen de vlekken overgaan in grotere vlekken, vaak met een donkerrode of oranje of roze omtrek naar het getroffen gebied. Men kan zien dat in sommige plekken nog gras staat. Dit zijn meestal de goede grassoorten.

Als ik het heb, hoe probeer ik het dan onder controle te krijgen?

Omdat Fusarium Patch een schimmelziekte is, wordt hij niet graag blootgesteld aan ultraviolet licht(zonnig weer). Als het helder zonnig en winderig weer is kan de aanval geremd worden op een natuurlijke wijze. De meest waarschijnlijke tijd waarop deze ziekte optreedt, is echter de vochtige herfstmaanden, aangezien zonneschijn meestal schaars is.

Als de activiteit groot is spuit ik een mix van ijzersulfaat en zwavel of salycilzuur en een bacteriepreparaat. Voor de laatste mix moet de bodemtemperatuur min. 8C zijn.
Fungicides passen we niet toe, omdat er geen fungicides zijn die echt werken in de winter.

Hoe probeer ik dit in de toekomst te voorkomen?

De omgeving van de green en culturele praktijken zijn van grote invloed op het voorkomen van Fusarium Patch. Zoals eerder aangegeven is de vochtige herfstperiode de meest waarschijnlijke periode voor significante activiteit van de ziekte.

We verwijderen waar mogelijk dauw van de grasmat en laten geen bladeren op het greenoppervlak liggen. We zorgen ervoor dat voldoende licht de grasmat bereikt, aangezien weinig licht gunstig is voor het gedijen van schimmelziekten. De hoeveelheid organisch materiaal die zich aan het oppervlak ophoopt proberen we zo laag mogelijk te houden door regelmatig te bezanden. Het organisch materiaal of vilt houdt vocht vast. Vocht in de wortelzone is essentieel, maar aan de oppervlakte zorgt dit voor problemen. Deze acties zullen ook helpen om de hoeveelheid mos, die soms in de winter voorkomt, te verminderen.
In de toekomst moeten we kiezen voor grassoorten die minder gevoelig zijn voor schimmelziektes.

Hoe schade herstellen?

In de winter gaan we de greens regelmatig blijven bezanden als het weer het toelaat om zo de oneffenheden weg te werken en de toplaag droog te houden. In het voorjaar gaan we de greens doorzaaien en bezanden met een mix van compost en zand. Dan hopen we op goed weer, zodat de greens weer snel dicht komen te staan met de gewenste grassoorten.


Bij voorbaat danken wij u op uw begrip en hopen dat u een fijn golfseizoen heeft gehad. Het greenkeepersteam wensen jullie fijne feestdagen toe en kijken ernaar uit om jullie terug tegen te komen op de eerste tee van de golfbaan.

Hou het veilig en blijf gezond!

Onze sponsoren

Gasten / Baan
Club
Academy
Horeca