Menu

Greenkeepers Blog september 2022

Geplaatst: 01-09-2022

Gideon:
"Beste mensen,
Op 28 juni ging het in begin van de ochtend op de golfbaan in m’n hoofd niet goed, heftige hoofdpijn en duizelig. Ben naar de huisarts gegaan en doorverwezen naar de neuroloog.Hij vermoedt dat ik een tia heb gehad.
Diverse onderzoeken gehad, waarvan de uitslagen tot dusver positief zijn. Op 20 september krijg ik een ct scan, waarvan de uitslag op 4 oktober. De hoofdpijn en duizeligheid worden nu beetje bij beetje minder.
Bedankt allemaal voor de bloemen, telefoontjes, appjes, mailtjes en lieve kaarten.
Hopelijk tot snel. Met vriendelijke groet,
Gideon."

Droogte, Greens, Dollarspot, Engerlingen & Werkzaamheden komende periode:
Droogte. Dat woord baart veel greenkeepers zorgen. Alle golfbanen in Europa worden getroffen door droogte en het einde is nog niet in zicht.
De laatste 2 maanden hebben we in totaal niet meer dan 49 mm regen gehad. Normaal valt in deze periode van 2 maanden +/- 140/150 mm regen. Onze golfbaan heeft al meer dan 300 mm regen minder gehad dan normaal en het aantal regendagen is ook minder...

Spijtig genoeg zien we dat in de baan terug. Afgelopen periode hebben we ons best gedaan om de greens, tees en foregreens gedeeltelijk groen te houden. De fairways hebben we af en toe een beetje water gegeven, zodat de kraaienschade kan herstellen.
Niet alleen hebben we geen regen gehad maar de temperaturen waren afgelopen periode ook zeer hoog, waardoor er extreem moeilijke omstandigheden zijn om het gras gezond te houden en in sommige gevallen zelf levend.

Dit gezegd hebbende heeft ons team onder deze weersomstandigheden ongelooflijk werk verricht.


GREENS:

Ondanks de moeilijke omstandigheden waar we mee te maken hebben zijn de greens momenteel in redelijke conditie. We zijn de kwaliteit van de grasmat stilletjes aan het verbeteren. De gewenste grassoorten krijgen op verschillende greens de overhand. 

Helaas hebben we ook bezoek gekregen van een vervelende schimmel, namelijk Dollarspot. Deze ziekte hebben we niet onder controle kunnen houden met ijzersulfaat en zwavel. Een 10-tal dagen geleden na een regenachtige dag hadden we veel last van Dollarspot. Toen hebben we ingegrepen met een erkend product. Deze fungicide heeft de dollarspot zo goed als gestopt. Gelukkig hebben we momenteel veel groei in de greens, er wordt nu namelijk veel organisch materiaal omgezet in bruikbare stikstof (mineralisatie). Stikstof zorgt voor lengte groei van de grasplant. Door de extra groei hopen we dat de dollarplekken gedeeltelijk zullen dichtgroeien.

Afgelopen 3 weken hebben we de greens lichtjes doorgezaaid met de gewenste grassoorten en nadien bezand met een mix van zand en wormencompost.

Mineralisatie
                                                                                                                                                                                              


ENGERLINGEN:

Afgelopen jaren hebben we bijna geen last gehad van engerlingen. Maar dit jaar hebben ze onze golfbaan weer gevonden. Vroeger hadden we hoofzakelijk last van de engerlingen van de rozenkever maar dit jaar hebben we ook veel last van de meikever. Helaas kunnen we deze schadelijke insecten niet bestrijden. De aaltjes die we eventueel kunnen inzetten gaat momenteel niet lukken omdat de grond te droog is. De aaltjes verplaatsen zich voornamelijk met de waterstroom in de grond.

Preventief hebben we in bepaalde rough zones wilde peen ingezaaid. Deze bloemen moeten normaal de sluipwesp aantrekken. Sluipwespen leven ten koste van andere insecten waarop ze een parasitaire levenswijze hebben.

Het greenkeepersteam herstelt deze plekken meermaals per week.

 


werkzaamheden SEPTEMBER

Werkzaamheden in deze periode:

  • Schoonmaken van vijverranden en sloten
  • Verticuteren van de tees en evt. doorzaaien en bezanden
  • Doorzaaien van de greens en beluchten
  • Als de weersomstandigheden het toelaten: fairways doorzaaien en bezanden
  • Verder maaien van de rough zones
  • 2de deel van hole 5 draineren en een natte zone op hole 9

Houd het informatiebord en de website met de online baanstatus in het oog. Het is mogelijk dat tijdens deze werkzaamheden een hole, tee of green geheel of gedeeltelijk gesloten is. Wij rekenen dan op jullie begrip en medewerking.

Hartelijk dank voor uw voortdurende steun en aan ons team voor hun inspanningen.
De Greenkeepers

Maaien van riet in de vijvers en sloten (week 35):

 

Onze sponsoren

Golfbaan Midden-Brabant op Leadingcourses.com
Gasten / Baan
Club
Academy
Horeca